Megjelent: 2016. május 31.

20160216012016. február 16-án rendezték meg az első Helyi Aktivációs Műhelynapot (HAM) Veszprém megyében, amelyen olyan szakemberek, módszertani támogatók kerülhettek egy asztalhoz, többek között a Kistérségi Fejlesztők Országos Szervezete is, akik segítik a fiatalokat, azokat, akik vidéken élnek és ott is képzelik el jövőjüket.

2016021605Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben (IKSZT) helyet kapó eseményen közel száz érdeklődő jutott friss és aktuális információkhoz 16 tájékoztató előadáson keresztül. Az eseményen Fábry Szabolcs polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Eperjesi Tamás, a Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese a fiatalok és az önkéntesség fontosságát emelte ki. Az intézet osztályvezetője, Tar Gyula egy topográfiai játékkal kezdte előadását, majd módszertani ajánlásokat mutatott be értéktárak, tájértékek felméréséhez. Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tereket érintő aktualitásokról, jogszabályi változásokról Böröcz Lívia, a Herman Ottó Intézet osztályvezetője tartott tájékoztatást. Nemzetközi tapasztalatok szerzése fiatal vállalkozásoknak az Erasmus Fiatal Vállalkozók Európai Uniós programot Czigány Attila, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési főmunkatársa mutatta be, majd a Partnerség program, az iskola, mint "régi-új" közösségmegtartó erőt Bakos István, a Diagonál Magyarország alelnöke ismertette. Gondolatainak egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy legyünk alázatosak a fiatalokkal való munkában, hallgassuk meg őket és találjunk ki együtt a közös utakat. A résztvevők a Türr István Képző-, és Kutató Intézet felzárkóztatást segítő aktivitásairól és megoldási lehetőségekről hallhattak előadást Pluhár László osztályvezetőtől. Bazsó Gabriella és Hoffner Tibor vidékfejlesztők a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért szervezet Értékőr programját mutatták be. A társadalmi vállalkozások formáit Kandikó Rita, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke ismertette. Az Ifjúsági Garancia Programot Kupovits Anita, a Sümegi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály ifjúsági tanácsadója népszerűsítette. Tölcsér Tímea, az Új Nemzedék Központ ifjúsági alprogram igazgatója bemutatta az intézet következő öt évre tervezett programjait, céljait. Pályaorientációról tartott tájékoztatást Tungli Zsuzsanna, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója. A kulturális közfoglalkoztatás tapasztalatait mutatta be Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Iroda területei koordinátora. Fábry Szabolcs, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat Veszprém Megyei területi felelőse a Vidékfejlesztési Programokról és lehetőségekről tartott tájékoztatást.  Emellett Kandikó Rita, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke az önkéntességről osztotta meg tapasztalatait, illetve az egyesület által kiküldött fiatalok és seniorok is bemutatkoztak.
  2016021602 2016021603 2016021604
Az előadások után a résztvevők műhelymunkában vettek részt.  Bakos István a társadalmi vállalkozások gyakorlati tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel, majd Imre atya interaktív beszélgetést tartott „és mi lesz a lelkekkel?” témakörben.

A zárszót Eperjesi Tamás tartotta, aki kiemelte, hogy a vidék megújulásában is nagyon fontos az összefogás és a közös jövőkép alkotás.

nea logo  VM logo  HermanOtto Intezet  magyar naturparkok logo

Média - Hírek

Legfrissebb Híreink

Megjelent: 2020. szeptember 1.

A bódvaszilasi református gyülekezet évek óta élen járó a református cigánymissziós közösségi munkában. A nehéz helyzetűek felzárkózását segítő kezdeményezéseik közül ki kell emelni az Európai Uniós forrásból fejlesztett Biztos Kezdet Gyerekházat és a svájci protestáns egyházak támogatásából (HEKS Program) működtetett tanodát.

Maga a település Magyarország egyik legszebb, ám máig szinte felfedezetlen vidékén fekszik. A Bódva-völgy felső szakasza az Aggteleki Nemzeti Park területéhez tartozik, több apró településsel és – a fájdalmas Trianoni döntés következtében – határ menti kistérségi központtá „fejlesztett” Bódvaszilassal.
      

A varázslatos természeti környezet felfedezésére évek óta indítanak különböző akciókat és kampányokat a turisztikai szakemberek.

Bővebben ...
Copyright © 2021 Kistérségi Fejlesztők Országos Szervezete Egyesület. All Right Reserved.
Powered By Joomla Perfect